IX. Wigner Jenő Országos Fizika Feladatmegoldó Verseny

wigner2012. február 24-26. között került megrendezésre a IX. Wigner Jenő Országos Fizikai Feladatmegoldó verseny Békéscsabán, melyen iskolánk is képviseltette magát. A versenyt evangélikus és református gimnazisták részére hirdetik meg, összefogva ezzel a jövő generáció keresztyén fizikusait, tanítva őket, hogy megtanulják a tudomány és a hit teljes összehangolását az életükben.

A verseny minden programja ebben a szellemiségben zajlott. A verseny fő programja nem is a verseny, hanem a hozzá fűződő előadássorozat volt. Az első napon az ünnepélyes nyitó áhítat után csoportokba osztottak minket és egymást segítve kellett megoldani az érdekes fizikai feladatokat, problémákat. Lehetősségünk volt szemügyre venni, kipróbálni olyan fizikai eszközöket, amelyek ritka kincsnek számítanak a technika világában.

wigner2A második napon reggeli után három óráig írtuk a versenyre kitűzött feladatsort. Még aznap délután kezdetét vette egy nagyon izgalmas előadássorozat, melyek a legaktuálisabb témákat dolgozták fel a fizika világából, köztük az atomenergia jövőjének problémáját és a CERN kutatásait. Ez utóbbi intézettel lehetőségünk volt felvenni a kapcsolatot interneten keresztül és beszélni az ott kutató magyar csapat tagjaival. Később, Zombori Ottó előadása hatására mindenki átértelmezhette tudománnyal való kapcsolatát, a nagy történelmi személyek megítélését és a mára egy kevésbé élő magyarságtudatát.

Az utolsó nap reggelén a záró áhítat és az eredményhirdetés után indultunk haza egyaránt feltöltődve szellemiekben és lelkiekben.

Lukács Roland 8/12.

Lukács Roland 8/12. osztályos tanulónk, kategóriájában 2. helyezést ért el. Gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük