Holland diákok iskolánkban

holland_1Iskolánk kapcsolata a holland doetinchemi Ulenhof College középiskolával már 11 évre nyúlik vissza. Ennek keretében minden év őszén magyar diákok utaznak ki egy hétre Hollandiába, tavasszal pedig szintén egy hétre vendégül látjuk a holland diákokat. Ez a csere-diák kapcsolat nagyon jó lehetőség mindkét fél számára arra, hogy megismerkedjenek a másik ország nevezetességeivel, az ottani diákélettel és lehetőség arra is, hogy hosszú távú baráti kapcsolatok alakulhassanak ki. Nem utolsósorban kiváló nyelvi gyakorlat (a végén már egymáshoz is angolul szóltunk).

A diákokat mindig családok látják vendégül, aminek kettős haszna is van: egyrészt megismerhetik a hétköznapi életet, másrészt rá vannak kényszerítve az angol nyelv használatára.

holland_2Ez év tavaszán április 14-én szombaton 12 holland diák érkezett két tanár kíséretében az iskolánkba. A szombat este és a vasárnap programját a családok szervezték. ( A vasárnapot mindannyian az állatkertben töltöttük). Hétfőn a köszöntő után a magyar és a holland diákok részt vettek a Magyar Filharmónia által szervezett koncerten. Ezután a holland diákoknak magyar órájuk volt, ami igazán jó móka volt. Ezután magyar népdalt tanultak, megtekintették az Evangélikus Templomot, délután pedig Sóstóval ismerkedtünk meg.

A keddi kiránduláson megismerkedhettünk Tokajjal, Tarcallal, és hogy legyen egy kis testmozgás, felkapaszkodtunk a Sárospatak melletti Tengerszemhez. A holland diákoknak, akik sik terephez szoktak, igazi élményt jelentett a 324 méter magas „hegy” megmászása. A Rákóczi – vár megtekintése, és a pincelátogatás után fáradtan bár, de kellemes élményekkel tértünk vissza Nyíregyházára.

holland_3Szerdán délelőtt a Nyíregyházáról készült projectet nézhettük meg, majd virágcserepeket díszítettünk tojáshéjakkal. Délután magyar táncokat tanultunk, amit a magyar diákok is nagyon érdekesnek és szórakoztatónak találtak.

Csütörtökön újrahasznosított anyagokból készítettünk ruhákat, majd sportprogramon vettünk részt. A délután szabad volt, majd 18 órától búcsúpartit tartottunk az iskolában, ahol a szülők által készített finomságokat kóstolhattuk meg. Péntek reggel fájó szívvel búcsúztunk holland barátainktól, ugyanis Nyíregyházát elhagyva elindultak Budapestre, ahol városnézést követően szombat este utaztak vissza Hollandiába.

Bereczki Gyöngyi 4/11.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük