VERSENYFELHÍVÁS

A Magyarországi Evangélikus Egyház, és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fizikai ismeretek alkalmazására második alkalommal szervezi meg a

Szalay Sándor Fizika Emlékversenyt

a Debreceni Atommagkutató Intézet támogatásával.

A verseny célja: a diákok természettudományos ismereteinek és fizikai tudásának fejlesztése a megadott irodalmak feldolgozásával, egyszerű kísérleti helyzetek elemzésével. Arra való ráhangolás, hogy az érettségire készülő diákok találkozzanak az egyes vizsgatípusokkal, s kipróbálhassák benne magukat.

A verseny időpontja: 2014. október első hétvégéje október 03-04. (péntek, szombat)

A jelentkezés módja, határideje: a jelentkezéseket a mellékelt elektronikus jelentkezési lapon elkgtitkarsag@netra.hu címre a nevezési feladattal együtt 2014. június 10-ig kérjük beküldeni.

Nevezési díj: 3000 Ft/csapat

A nevezési díjat átutalással, vagy a verseny helyszínén, a regisztráció alkalmával készpénzben lehet fizetni. Átutalásnál az iskola bankszámlájára kérjük az összeget küldeni, kérjük feltüntetni: Szalay Sándor Fizika Emlékverseny.

A résztvevők köre: Országos Evangélikus Egyház oktatási intézményei, Hajdú-Bihar Megye valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egyházi intézményei, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye általános iskolái.

A verseny formája:

A tanulók három korcsoportban mérik össze tudásukat, a három korcsoportban a versenyfeladatok részben eltérőek.

A versenyre kétfős csapatok jelentkezését várjuk.

Minden intézményből korosztályonként egy csapat jelentkezhet. A csapat összetételét tekintve feltétel, hogy a csapattagok különböző évfolyamúak, vagy különneműek legyenek, ha ugyanazon évfolyamról érkeznek. (7. és 8. 9. és 10. 11. és 12. évfolyamon tanuló diákok alkothatnak egy-egy versenypárost)

Felkészítő lehet pedagógus, pedagógiai asszisztens, de akár szülő is.

A verseny tartalma: a témakörök a fizika tudomány által érintett témák legtöbbjét tartalmazzák, figyelembe véve az adott korosztály ismereteit.

A feladatsorok több kérdéstípust tartalmaznak: teszt, ábraelemzés, kísérleti terv, és jegyzőkönyv készítése, és prezentáció összeállítása stb.

A versenyre nemcsak természettudományban jártas tanulók jelentkezését várjuk, hanem azokét is, akik szeretnének a teremtett világ titkainak felfedezésével megismerkedni!

A verseny feladattípusai:

  • Prezentációk bemutatása
  • A véletlen választással megkapott kísérletek elvégzése, és bemutatása
  • Fizikai jelenségekkel kapcsolatos teszt megírása
  • Természettudományos cikkek alapján összefoglaló készítése
  • Szimuláció elemzése

A verseny tartalmi elemei:

  • Nevezési feladat: 2013 öt legkiemelkedőbb fizikai-biológiai eredményéről készített beszámoló PDF formátumban, 2 oldalban képek és ábrák nélkül: 2014. június 10.
  • Előzetes feladat: kísérleti elrendezés, modell, vagy működőképes makett elkészítése, lehetőleg háztartásban fellelhető eszközök segítségével

(A verseny napjára)

Téma az emberi test fizikus szemmel.

A kísérlethez részletes leírást PDF formátumban 2014.szeptember 20-ig, valamint prezentációt (A verseny napjára) /Power Point, vagy Prezi alkalmazásával/ is kérünk.

A bemutatáshoz a rendelkezésre álló idő:10 perc.

  • Az első nap fő munkafeladatai:
    • a zártvégű feladatsor megírása; téma az emberi test fizikai nézőpontból
    • kísérlet bemutatása, és prezentáció (egyidejűleg)
  • Kísérleti feladatok a második napon
    • az ember „mérhető” fizikai tulajdonságai

Az eredmények közzétételének módja: az eredményt az októberi verseny lezárását követően azonnal hirdetjük, és ezt követően megjelenik a versenyt kiíró gimnázium honlapján /www.eklg.hu/.

A verseny díjazása:

Valamennyi csapat Szalay Sándor Emlékoklevelet kap, a csapatok között korosztályonként hirdetünk I; II; és III. helyezettet, őket díjazzuk, és a legjobb eredményt elért különböző évfolyamú koedukált csapat különdíjban részesül

További felvilágosítás:

  • Leitner Lászlóné /patti01@freemail.hu/ címen illetve a 06208248271 telefonszámon.
  • Tóth Diána /didu9@freemail.hu/ címen illetve a 06 30 492 6022 telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük