A zene és a tánc összeköt

1415472A Határtalanul! pályázatnak köszönhetően a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói ebben a tanévben több alkalommal utazhattak határon túli testvériskoláikba, illetve fogadhattak külhoni diákokat Kárpátaljáról és Erdélyből.
A „Nézni, látni, megérteni!” elnevezésű projektben résztvevő 40 tanuló októberben járt Székelyföldön, és ott október 6-ai emlékműsort adott. A tanulók a 4 nap alatt Petőfi nyomában jártak (Fehéregyháza, Koltó), festői szépségű tájakban gyönyörködtek (Gyilkos-tó, Békás-szoros), leszálltak a parajdi sóbánya mélyébe, és zarándokhelyet kerestek fel (Csíksomlyó). Külhoni diáktársaikkal együtt táncoltak a táncházban.
A zene és a tánc összeköt. Összeköti Székelykeresztúrt Nyíregyházával, a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumot a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziummal.
Május végén a külhoni diákok látogattak Nyíregyházára. A tánc folytatódott. A Vadrózsák néptánccsoport nagy sikerű műsort adott a gimnázium dísztermében, ezt fergeteges táncház követte. A nyíregyházi diákok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei látnivalókkal ismertették meg székely diáktársaikat. Vaján a Vay család kastélya, Nyírbátorban a Báthori család kastélya és a Báthori Múzeum látnivalói, valamint Máriapócson a kegytemplom lenyűgözte a vendégeket.
Elutazásuk előtt a vendégek trianoni emlékműsort mutattak be az Evangélikus Nagytemplomban az iskola nyilvánossága előtt.
Bár a program befejeződött, a kapcsolat nem szakadt meg. A diákok között barátságok szövődtek, és nemcsak Facebookon és e-mailen kapnak híreket egymásról, de terveznek újabb személyes találkozást is immár programon kívül, a családjaikkal.
És a tánc folytatódhat. Nyíregyházán vagy Székelykeresztúron. A lényeg, hogy az emlékek és a közös élmények immár örökre összekötik az iskolák tanulóit, akik ezáltal nemcsak ismereteiket bővíthették, de toleranciából és empátiából is jó jegyet szerezhettek.

no images were found

no images were found

no images were found

no images were found

no images were found

no images were found

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük