Megújuló energiaforrások napja

2010. szeptember 23-án iskolánkban tematikus napot tartottunk, mely a megújuló energiaforrásokról szólt.

Felmerülhet bennetek a kérdés, miért kell ezzel foglalkoznunk? Azért, mert a világ energia nélkül nem működik. Gondoljátok csak végig, mi lenne, ha nem lenne áram? Nem működne a mosógép, a tűzhely, a világítás, a TV, a számítógép, amelyek nélkül ma elképzelhetetlen az életünk.

Ma a legtöbb energiát fogyó, nem megújuló, azaz egy emberöltőn belül nem újratermelődő energiahordozókból (kőszén, kőolaj, földgáz) nyerjük. Mi lesz, ha ezek kimerülnek? Hogyan közlekedünk, hogyan éljük majd a mindennapjainkat? Ezért fontos olyan alternatív megoldásokat találnunk, melyek kiválthatják a fent említett alapanyagokat. Ezeknek a megújuló energiaforrásoknak (nap, szél, víz, árapály, geotermikus energia) a részarányát az EU-ban a 2004-es 6,5 %-ról 2020-ra 20%-ra kell emelni, Magyarországon pedig 13%-ra, a mai 4,7%-kal szemben.

Nektek, a jövő generációjának ismernie kell a jövő energiahordozóit!

E napon három helyszínen ismerkedtek az osztályok (6/10, 8/10, 8/9) a jövőben nyíló lehetőségekkel, az energiatakarékosság lehetséges módjaival.

Előadást hallgattak Csurilla Grétától (6/10) a vízről mint a földi élet legfontosabb alkotójáról. Gréta szemléletesen mutatta be, hogy milyen nagy kincs a víz és milyen gondokat okoz a hiánya a fejlődő országokban.

Megismerkedtek a jövő otthonával, melyet Márföldi Eszter (8/11) mutatott be. Az aktív és passzív házak szinte teljesen függetlenek az energiaszolgáltatóktól. Olyan házak ezek, melyek sajátos technológiával épültek, a föld és a nap hőjét használva energia szempontjából jól szabályozottak.

Iskolánkban vízminőséget mérő szakkör indult, melynek célja az Igrice patak vizének vizsgálata az ECOLOG XL mérésadatgyűjtő készülékkel, melyet egy pályázaton nyertünk. Mérjük a víz pH-ját, hőmérsékletét, vezetőképességét, oxigén- és szénsav tartalmát. A kapott adatokat értékeljük, következtetéseket vonunk le, melyeket áprilisban a Föld napján bemutatunk nektek. E munkát, a terület természeti értékeit mutatta be Kovács Kinga (8/7). Akit érdekel a vizsgálat, az Pénzesné Fekete Henriettnél érdeklődhet a részletekről.

A világ égető problémája a szemét elhelyezése. Gondoltátok volna, hogy egy átlagos amerikai négytagú család naponta 11 kg szemetet termel, s hogy a szemétből energiát is lehet termelni, melyből elektromos áramot hoznak létre? A Szemétdombok című film azt mutatta be, hogy a szemét bomlása során keletkező metánt hogyan használják fel a fenti célra.

A harmadik teremben az E-on internetes felületén található Energiakaland segítségével játékos formában ismerkedhettetek meg az energia megtakarítás módjaival, mikéntjével. A játék elérhető a www.energiakaland.hu honlapon.

Mi, a szervezők – Jakab Istvánné és Pénzesné Fekete Henriett – reméljük, hogy mindenki számára tartalmasan telt ez a megújuló energiaforrások társaságában töltött néhány óra.

Pénzesné Fekete Henriett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük