Isten adta lehetőség!

120121_kolcse_001Kusza ötlet az árnyjáték, de már tudom, hogy az ember árnyéka sok mindent elárul a gazdájáról, de egy titkot mégis rejt magában: ki bújik meg az árnyék mögött. Gyakorlatilag egy árnyat több személlyel is összekapcsolhatunk, azonosíthatunk anélkül, hogy tudnánk igazi kilétét, identitását. Csupán egy külső információ szükséges, amely életre kelti az árnyat és felruházza bizonyos tulajdonságokkal.

120121_kolcse_056Így történt, hogy a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium négy tanulója: Dóra, Petra, Vivien 8/9. és Barbara 5/10. osztályos, a kölcsei konfirmandusok előtt „életre keltették” a Lukács evangélium 15. fejezetében megtalálható példázatok szereplőit: a jó pásztor, az asszony, aki elvesztette drahmáját, valamint a tékozló fiú történetét.

De akkor mi a valóság? – jogosan tesszük fel a kérdést – hiszen igaz a mondás, hogy „a látszat néha csal.”Az árnyjáték lényege, hogy nem a személyek eredeti identitásában bontakoztatja ki mondanivalóját, hanem a gesztusok, mozgások által keltett érzelmek, érzések megtapasztalásában, amelyek üzenetet hordoznak a nézők számára.

A mi történetünk üzenete: „Isten örül a megtérő bűnösön”- azaz a lehetőség reménye, amit Isten újból-újból felkínál.

120121_kolcse_052Ezt a lehetőséget vitték el tanulóink Kölcsére, amelynek alanyai nem a tanárok vagy az iskola dolgozói, hanem a diákok maguk. Talán ennek is köszönhető, hogy a gimnáziumunkat képviselő diákok az árnyjátékot követően őszintén és spontán válaszoltak az ott felmerülő kérdésekre. Meglepetés erejével hatott rám egyik tanulónk összegzése: „Tanulni kell, mint bárhol máshol, de itt jó a közösség!”- úgy tűnik megértette, hogy a közösség biztosítja a lehetőséget.

Nem tudom, hogy hogyan fogadták a kölcsei konfirmandusok a tanulóink szavait, de engem meggyőztek!

Akkor, amikor a kérdések már a tanulóink kompetenciáját felülmúlták, belépet a képbe Somoskői Dénes tanár úr, és iskolánkat, mint egy puzzelt összerakva mutatta be az érdeklődőknek, úgy hogy közben kitért a tanulási nehézségekkel küszködő diákok képzésére.

Az emberi élet Isten adta lehetőségek összessége, amelyekkel élni tudni kell. A Nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium is egy Isten adta lehetőség, de kérdés csupán az: tudunk vele élni?

Domokos Tibor

no images were found

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük