Székely diákokat fogadtunk

Amikor megtudtuk, hogy idén mi 11-esek kapunk lehetőséget erdélyi diákok fogadására, nagyon izgatottak lettünk. Az osztályból minden diák részt szeretett volna venni a programban. Erre a négy napra a kollégista tanulók is megoldották a hazautazást.

2012. október 4-én izgatottan vártuk a székelykeresztúriakat. Már javában folytak az előkészületek a két intézmény emléktáblájának elkészítéséhez mikor megérkeztek. Örömmel fogadtuk az utazástól megfáradt székely diákokat.

Október 5-én kipihenve kezdtünk hozzá az emléktáblák megtervezéséhez és rövid egyeztetés után kiválasztottuk a tervek közül a végleges megoldást. A diákok egy része az emléktáblákat készítette, míg a többiek már a templomban próbáltak a közös ünnepi műsorra. Nem csak az iskola tanulói és tanárai, de a városvezetés és helyi civil szervezetek is velünk emlékeztek. Délután koszorúzáson is részt vettünk.

A nehéz nap után az állatkertben töltöttük pihenéssel az időt, majd este táncházban megismertük egymás néptáncait. Közben elkészültek helyi specialitással a székelykáposzták, így megkóstolhattuk az eltérő ízeket.

A következő napon, október 6-án az iskolában felavattuk az általunk készített emléktáblát. Vendégeink becsomagolták és eltették saját táblájukat, hogy hazavigyék és ők is elhelyezzék iskolájukban. Így évente, mikor megemlékezés lesz, már nem csak a vértanúkra, hanem a testvérkapcsolatra is emlékezni fogunk.

Ezután vette kezdetét a kirándulás. Gyönyörű napos időben indultunk útnak. Tokajnál láthattuk a Tisza és a Bodrog összefolyását és felidézhettük a földrajzból tanult ismereteinket. Továbbhaladva Vizsolyba megcsodáltuk a tájat. A diákok összehasonlították a Zempléni-hegység és Erdély földrajzát, növényvilágát. Vizsolyban nagy élmény volt látni az első magyar nyelvű bibliát és kipróbálhattuk a nyomtatást. Boldogkőváralján elővettük a szendvicseket és a szabadban megebédeltünk. Ezután bejártuk a várat. A magasabb pontokról látni lehetett a környező településeket. Elképzeltük a csatákat, kipróbáltuk a középkori várvédők öltözetét és a várbörtön kínzóeszközeit. Tokajban kőzetet gyűjtöttünk és belecsöppentünk a szüreti forgatagba. Hogy az élmények még fokozódjanak, ellátogattunk egy borospincébe. Sok új ismerettel gazdagodtunk a borkészítés területén. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.

Visszaérkezve Nyíregyházára esti programként megmutattuk a székelykeresztúriaknak a város nevezetességeit. A városközpontban a Kossuth szobornál elénekeltünk egy toborzó nótát.

Eljött az utolsó nap, október 7-e. Hazautazás előtt még végigjártuk vendégeinkkel a Múzeumfalut. Beszélgettünk velük a jellegzetes népi építészetről Szabolcsban és Erdélyben. Kíváncsian várjuk, hogy mind a természeti, mind a népi kultúrát megismerhessük majd erdélyi utazásunk során.

A búcsú természetesen fájó volt tanárnak és diáknak egyaránt, de tavasszal újra találkozunk. Addig is tartjuk a kapcsolatot, hiszen az internet összeköt bennünket, bár a távolság közel 500km.

Marosvölgyi Kitti Kornélia 8/11

Határtalanul pályázat ( BGA-12-HA-03-1038) keretében valósult meg.

További cikkek az alábbi internet elérésen olvashatók:

Képek:

no images were found

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük