Sztehlo Gábor Ösztöndíj

77 A magyarországi Evangélikus Egyháza Országos Presbitériuma ebben a tanévben is meghirdette „Sztehlo Gábor Ösztöndíj” pályázatát. Az ösztöndíjat tehetséges, de rászoruló, egyházi középiskolában tanuló, evangélikus diákok pályázhatják meg. Az elnyert összegeket nyelvvizsgázásra, kollégiumi díjra, tankönyv, hangszer- vagy sportfelszerelés vásárlására illetve iskolai tanulmányi utazásra költhetik a diákok. A felhasználásban és elszámolásban a mentortanárok segítenek nekik, akiknek vezetésével és segítségével nyújtották be a pályázatot. Az iskolánkból több mint húsz diák pályázta meg az ösztöndíjat, és közülük nyolc diák meg is kapta:

Katona Brigitta (5/13), Laczkószky Kinga (5/10), Marcsek Eszter (8/11), Máté Erzsébet (6/11), Nádasi Gábor (8/12), Szilvási Zoltán (8/9), Takács Dániel (6/11) és Tomasovszki Csilla (4/11).

82Az átadóra 2012. november 9-én délután 3 órakor került sor a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. Péntek délben indultunk Budapestre. Megérkezésünk után a kísértek minket, ahol jelen volt a 73 szerencsés diák az ország minden részéről. A díjátadás egy áhítattal kezdődött, amit a Fasori Gimnázium lelkésze, Csepregi András tartott. Ezt követően Fabiny Tamás az északi kerület püspöke Sztehlo Gábor életét mutatta be. Sztehlo Gábor evangélikus lelkész volt, igaz hittel élte életét: a másokon való segítést. 1931-ben Sopronban elvégezte az evangélikus teológiát, majd Finnországban volt ösztöndíjas. 1932-ben szentelték lelkésszé. 1933-1935 között az új-hatvani gyülekezetben szolgált, majd Nagytarcsán és Budapesten volt lelkész. Sok keresztény és zsidó életet mentett meg saját életének kockáztatásával. Amikor megindult a magyarországi gettósítás, Sztehlo Gábor gyermekotthonokat hozott létre lakásokban. Mindezt titokban kellett csinálnia, hogy a hatóságok rá ne jöjjenek. Ezekben az otthonokban mintegy 1500 zsidó gyermek lelt menedéket. Valamennyien, akik hozzá menekültek, túlélték az üldöztetést. Sok gyermekért nem volt, aki eljöjjön a háború után. Sztehlo Gábor ezeket az árvákat nem engedte szélnek, hanem továbbra is otthont adott a számukra.

A Sztehlo Gábor ösztöndíjakat a díjról döntő bizottság elnöke, Bencze András adta át. A diákokat iskolák szerint hívták ki. Mikor ránk került a sor, büszkén álltunk ki és vettük át az okleveleket. Egy ráadás meglepetéssel is készültek nekünk a szervezők, egy hatalmas tortával leptek meg bennünket.

Ezúttal szeretném az ösztöndíjasok nevében megköszönni a mentorok közreműködésüket és segítségüket.

Tomasovszki Csilla 4/11.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük