Szalay Sándor Fizika Emlékverseny

A Magyarországi Evangélikus Egyház, és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fizikai ismeretek alkalmazására negyedik alkalommal szervezi meg a

Szalay Sándor Fizika Emlékversenyt

A verseny célja: a diákok természettudományos ismereteinek és fizikai tudásának fejlesztése, egyszerű kísérleti helyzetek elemzése. Ráhangolódás és felkésztés az érettségi vizsgák feladattípusaira.

A verseny időpontja: 2016. október 07-08. (péntek, szombat)

A jelentkezés módja, határideje: a jelentkezéseket a mellékelt elektronikus jelentkezési lapon elkgtitkarsag@netra.hu címre kérjük beküldeni, Szeptember 15-ig.

Nevezési díj: 3000 Ft/csapat

A nevezési díjat átutalással, vagy a verseny helyszínén, a regisztráció alkalmával készpénzben lehet fizetni. Átutalásnál az iskola bankszámlájára (OTP BANK RT.) 11744003-20352914 kérjük az összeget küldeni, kérjük feltüntetni: Szalay Sándor Fizika Emlékverseny.

A résztvevők köre: Országos Evangélikus Egyház oktatási intézményei, Hajdú-Bihar Megye valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egyházi intézményei, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye általános iskolái.

A verseny formája:

A tanulók három korcsoportban mérik össze tudásukat, a három korcsoportban a versenyfeladatok részben eltérőek.

A versenyre kétfős csapatok jelentkezését várjuk.

Minden intézményből korosztályonként egy csapat jelentkezhet. A csapat összetételét tekintve feltétel, hogy a csapattagok különböző évfolyamúak, vagy különneműek legyenek, ha ugyanazon évfolyamról érkeznek. (7- 8., 9-10. 11. és 12. évfolyamon tanuló diákok alkothatnak egy-egy versenypárost)
Felkészítő lehet pedagógus, pedagógiai asszisztens, de akár szülő is.

A verseny tartalma: a témakörök a fizika tudomány által érintett témák legtöbbjét tartalmazzák, figyelembe véve az adott korosztály ismereteit.
A feladatsorok több kérdéstípust tartalmaznak: teszt, ábraelemzés, kísérleti terv, és jegyzőkönyv készítése, valamint prezentáció összeállítása stb.
A versenyre nemcsak természettudományban jártas tanulók jelentkezését várjuk, hanem azokét is, akik szeretnének a teremtett világ titkainak felfedezésével megismerkedni!

A verseny feladattípusai:

  • Prezentáció és az ehhez kapcsolódó kísérlet bemutatása
  • A véletlen választással megkapott kísérletek elvégzése, és bemutatása
  • Fizikai jelenségekkel kapcsolatos „Legyen Ön is milliomos!” játék

A verseny tartalmi elemei:

Téma: az emberi test fizikus szemmel és az űrkutatás

Előzetes feladat: kísérleti elrendezés, modell, vagy működőképes makett elkészítése, lehetőleg háztartásban fellelhető eszközök segítségével. A kísérlethez prezentációt /Power Point, vagy Prezi alkalmazásával/ is kérünk. A bemutatáshoz a rendelkezésre álló idő:10 perc. (A verseny napjára)

Az első nap fő munkafeladatai:

  • kísérlet bemutatása, és prezentáció (egyidejűleg)
  • A véletlen választással megkapott kísérletek elvégzése, és bemutatása

A második napon

  • Legyen Ön is milliomos játék a tematikának megfelelően összeállított kérdésekből

Az eredmények közzétételének módja: az eredményt az októberi verseny lezárását követően azonnal hirdetjük, és ezt követően megjelenik a versenyt kiíró gimnázium honlapján /www.eklg.hu/.

A verseny díjazása:

Valamennyi csapat Szalay Sándor Emlékoklevelet kap, a csapatok között korosztályonként hirdetünk I; II; és III. helyezettet, őket díjazzuk, és a legjobb eredményt elért különböző évfolyamú koedukált csapat különdíjban részesül

További felvilágosítás:

Tóth Diána /toth.diana@gmail.com / címen illetve a 06 30 492 6022 telefonszámon